Ikea duktig barnkök

Som jag skrev om för ett par månader sen köpte vi ju ett barnkök på ikea. Har inte haft någon direkt panik med att fixa iordning det eftersom hon ska få det i ettårspresent.. Visste heller inte exakt hur vi ville att det skulle se ut mer än att vi ville ha grått med gulddetaljer. Men förra veckan fick vi äntligen tummen ur! Hittade en inspirationsbild, även fast det köket var lite grönare i tonen, och körde på det. Alla kök blir ju finare än originalköket hur man än gör :)
 
Vi grejade hos mackans föräldrar i deras garage. Först slipade vi alla delar samt grundmålade. Sen målade vi med den grå färgen två gånger. Tog sin tid eftersom det måste torka emellan och man endast kan måla en sida i taget. Vi ville ha alla delar i samma nyans eftersom vi hittat ett kök vi tyckte var fint som var målat så. Jag tvingade mig själv att ha tålamod och lägga tid på målningen...
 
Handtagen och kranen sprayade vi först med en grundfärg och sedan med en guldig färg. Avslutningsvis använde vi en topplack. Läste innan att det lätt blir märken i den guldiga färgen när man har sprayat plast så vi gjorde vad vi kunde för att försöka få det hållbart. Tanken var först att spraya hällen och diskhon också men sen såg vi köket vi hade som inspiration och där hade dom inte gjort det och vi tyckte faktiskt det var finare. Är ju väldigt få guldfärgade hällar och diskhoar i verkligheten och vi ville ju göra ett verkligt litet kök så vi hoppade det. Sen tänkte vi att hällen och diskhon är ju lite mer utsatta för slitage och det blir troligen lättare märken där.
 
Till bänkskivan köpte vi en dekorplast med marmormönster. Har försökt klä ett bord med dekorplast en gång men fick psykbryt och gav upp. Hade ganska stor ångest över att kunna få på denna bra och lyckas skära ut för diskhon och hällen osv.. Det svåra är ju dels att inte få några luftbubblor men också att få snygga hörn när man viker under. Jag frågade om ida kunde hjälpa mig. Hon är både pillig och händig. Tapetserat hela deras hus bland annat. Tog med plasten och skivan dit och hon löste det så jäkla bra!!! Bättre än jag nånsin hade kunnat. Inte en bubbla och fina hörn. Och lyckades skära ut hålen och vika in under så snyggt i de rundade hörnen o allt. 
 
"Fötterna" har vi skippat att sätta på. Dels för hon inte behöver ha det högre nu och dels för jag inte tycker dom tillför något rent estetiskt.. snarare förstör.
 
Kunde inte hålla mig ifrån att skruva ihop det häromdagen. Så emilia har tjuvkikat lite på det. Men nu har vi ställt det i gästrummet tills hon fyller år. Vi vet inte om vi ska ha hyllan över än.. Vill inte skruva på den när vi inte vet så vi gör fula märken i skivan så vi får se hur vi gör. Den är iaf redo om vi vill ha den på. Men hon når ju inte dit än oavsett.
 
Självklart superstylat på bilden och inte direkt barnvänligt. Mer instagramvänligt. Men jag tycker det såg lite roligare ut. Oavsett är vi så himla nöjda.
 
Här är inköpslistan om någon vill inspireras:
- Beckers häftgrund (0,45 liter)
- Beckers inomhusfärg nyans "Havstulpan 506", NCS S 2000-N. (0,45 liter räckte på droppen till att måla alla delar två gånger) man kan ju annars skippa att måla baksidan eller invändigt om man vill det men vi ville måla allt.
- Hagmans spraygrundfärg grå (finns egentligen plastprimer som säkert är bättre men fanns inte när vi köpte), Jula
- Hagmans sprayfärg guld, Jula
- Pro Paint spraytopplack, Clas Ohlson
- Dekorplast marmormönster, Panduro
 
Sprayade tunna lager flera gånger för bästa resultat. Det torkar snabbt så kunde spraya med bara några minuters mellanrum. Rollade i övrigt hela köket förutom typ insidan vid rutorna.
 
originalköket, lånad bild från ikeas hemsida. 
 
 

Kommentera här: